In urma aparitiei la emisiunea Neatza cu Razvan si Dani unde am discutat despre acest topic intr-un timp limitat, detaliez aici si vin in ajutor cu 10 puncte care va pot ajuta in etapa trecerii de la viata de prescolar la viata de scolar, adica de la gradinita la scoala:
- Nu crea un hobby din a discuta despre noua etapa. Sunt suficiente doar cateva discutii care sa puncteze aspectele principale ale noului inceput. Nu e nevoie sa deschideti cutia Pandorei de fiecare data cand se aude cuvantul SCOALA sau FINAL DE GRADINITA.
- Schimbarile fac parte din viata noastra. De multe ori e greu, dar acesta e procesul firesc. Cand trece perioada de adaptare si cunoastere descoperim lucruri minunate. Nu ii spune copilului tau ca va fi minunat, totul superb, sala fabuloasa, colegii extraordinari … pentru ca e posibil sa nu fie asa si sa ii creionezi o alta realitate. Lasa-i lui spatiu sa vada cum e noua sala de clasa, cum sunt colegii, cum e doamna invatatoare.
- Nu ii nega frica, nu incerca sa o schimbi cu o emotie pozitiva. E ok sa ii fie frica. Folositi jocul cu animale si descoperiti mai multe in cartea recomandata la emisiune. Da-i voie sa simta toate emotiile, sa le puna in cuvinte, sa le consume. Discutati despre ele fara sa cautati sa le anulati sau sa ii spuneti copilului ca ar trebui sa se simta altfel. E procesul lui.
- Asigura-te ca dupa scoala copilul e preluat de o persoana de incredere sau exista la afterschool un obicei prin care copilul sa se poata descarca emotional, sa povesteasca, sa planga, sa fie cuprins emotional. Nu ii spuneti copilului: “Hai puiul lui mami, asta nu-i mare lucru.” Poate nu e mare lucru pentru tine ca adult, dar pentru el poate fi cel mai important.
- Discutati despre frica copilului de a nu avea prieteni. Spune-i ca nu e singrul copil care paseste in clasa pregatitoare fara prieteni si copii cunoscuti. Asta inseamna ca pentru toti copiii e o ocazie minunata sa cunoasca alti copii, iar cei care sunt potriviti, sa devina chiar prietenii lui.
- Nu-l forta sa fie prieten cu toata lumea. Viata de scolar il loveste pe copil de realitatea lumii in care exista copii diversi, cu diverse obiceiuri si moduri de a comunica. Spune-i ca nu e nevoie sa fie toti copiii prietenii lui, dar vor fi colegi din aceiasi clasa. Traim intr-o societate si vedem cat de diferiti suntem.
- Vezi ce e in spatele comportamentului. Daca vezi schimbari in comportmanetul copilului, daca refuza sa mearga la scoala, stai cu blandete langa copilul tau si invata cum sa vezi in spatele comportamentului ceea ce este cu adevarat declansator al starii respective. Copiii uneori nu vor sa mearga la scoala daca lipseste noul prieten sau l-a jignit cineva la baie in pauza sau simte ca nu se descurca suficient de bine.
- Nu fugi dupa scoala si afterschool cu copilul la alte zeci de activitati. Pare mare, dar inca are nevoie de joaca acasa, cu mama si tata, pe covor. La finalul unei zile grele cu multa incarcatura emotionala, cel mai bun medicament pentru suflet e statul pe covor cu un joc dirijat de copil si un parinte prezent emotional.
- Nu e nevoie sa participe la COMPER. Nu e nevoie la 6 ani sa obtina 100 de puncte. Asta nu ii afecteaza cariera, locul in familie, dar ii poate afecta stima de sine.
- Fii acolo! Asculta! Nu iti impune perspectiva, nu schimba sentimentele. Copilul are nevoie ca parintele sa il accepte asa cum este. Are nevoie de dragoste neconditionata si cand greseste sau face prostii. Cauta sa ii oferi asta. Fii confidentul lui. Copiii nu vor impartasi cele mai profunde sentimente, situatii dificile sau chiar esecuri cu un parinte autoritar care critica si tine morala.
Vezi aparitia mea la Neatza cu Razvan si Dani povestind despre etapa trecerii de la gradinita la scoala: